Stäng ×
Butik 
flag_se
 / Språk 
flag_se
English
Deutsch
Français
Español
Italiano
Nederlands
Polski
Português
日本 ( Japanese )
Svenska

Unsere deutschsprachigen Shops

Nos boutiques francophones

Nuestras tiendas de habla hispana

Nuestras tiendas de habla italiana

Onze Nederlandstalige winkels

Nasze sklepy mówiące po polsku.

Nasze sklepy polskojęzyczne

私たちの日本語を話す店舗

Våra svensktalande butiker

Choose your Currency

Av Wunderlabel kvar 2020-04-02

2 typer av munskydd att sy själv

2 typer av munskydd att sy själv

Munskydd har varit bristvara sedan starten av Corona-pandemin. De är slutsålda på apotek, vilket betyder att sjukhus och läkarmottagningar arbetar med minimala mängder av skyddsutrustning för att komma igenom dagen, vilket lämnar personal i fara för smitta. Tatueringsstudior, målerier har gett munskydd, ansiktsmasker och liknande från sina lager men det räcker helt enkelt inte.

I veckor har sy-entusiaster från hela världen gjort DIY-skyddande munskydd för sig själva och för donation. I det här inlägget tar vi dig igenom hur du gör två typer av munskydd själv. Tips: Antimikrobiellt tyg är idealiskt för dessa masker och finns i online-tygbutiker. Vanligt bomullstyg funkar också bra!

VARNING:

Dessa DIY-munskydd är inte andningsmasker! De skyddar inte bäraren från infektion. DIY-maskerna är endast avsedda att förhindra att bäraren smittar andra genom hosta och nysningar. Maskerna ska tvättas på VARMT tvättprogram före varje användning. Masker bör endast bäras en gång och sedan tvättas innan de bärs igen.

Sy ett munskydd, exempel  # 1

Sy ett munskydd

Den första munskyddet har stretch längs sidorna vilket innebär att den har en fin passform och formar sig väl till ansiktet. Vi visar dig hur du gör detta tyg munskydd genom att gå igenom varje steg.

Material: 

Ladda ner nunskydds-mönster (PDF)

Börja med att skriva ut PDF-filen för munskydds mönstret. Se till att du väljer ”originalstorlek” när du skriver ut så att måtten på mönstret är korrekta.

Det vänstra mönstret är för en vuxen mask och det högra mönstret är för en barn mask. I denna handledning kommer vi att göra masken för vuxen storlek. Den färdiga masken mäter 20 x 14 cm.

Fördubbla ditt tyg genom att vika det dubbelt och fästa mönstret (mönstrets långsida ska gå längs den vikta kanten). Skär ut tyget och lämnar en sömsmån på ca 0,75 cm.

Vik tillbaka den skuggade delen av mönstret. Använd detta vikta mönster som det nya mönstret för insidan av tygets ansiktsmask. Fördubbla tyget igen och upprepa steget.

Sy ett munskydd

Stryk på mönstret på baksidan av det utvecklade tygstycket.

Sy ett munskydd

Sy ett munskydd

Nästa grej är nåla upp. Vik en den av tygbiten på hälften,Sy (skårorna i tyget) från den skärande kanten inåt. Här kan du klippa  av trådarna. Detta kommer att göra masken rundade och inte spetsiga. Upprepa för samma sak för innsidan.

Sy ett munskydd

Sy maskens övre och undre söm med tygets högra sidor tillsammans med en sömsmån på ca 0,75 cm. Vänd sedan munskyddet på höger sida genom ändöppningarna. Lägg ner munskyddet och kläm eller nåla ihop kanterna.

Sy ett munskydd

Sy ett munskydd

De korta ändarna av masken har en “kanal” för det elastiska bandet. För att skapa detta, vika den skurna kanten inåt 0,5 cm och stryk på plats. Vik sedan tyget inåt igen så att det finns tillräckligt med utrymme för att få igenom det elastiska bandet. Stryk på plats och fäst vikningen med stift eller klämmor. Sy längs den inre kanten på vikningen för att säkra.

Sy ett munskydd

Sy ett munskydd

Sy ett munskydd

Sy ett munskydd

Det sista steget är att köra det elastiska bandet genom “kanalerna”. Du kan välja att göra en kort längd som du sedan krokar runt öronen, eller en längre längd som sträcker sig runt huvudets baksida. Vi väljer den längre längden för denna guide (ca 65 cm). Kör bandet genom kanalerna och knyt eller sy ändarna ihop - och dra de färdiga ändarna in i kanalen så att den inte längre syns.

Sy ett munskydd

Sy ett munskydd

Sy ett munskydd

Den första versionen av ett munskydd är nu klar! Nu ska vi gå vidare till den andra DIY-munskyddet.

Sy ett munskydd, exempel # 2

Sy ett munskydd

Denna versionen av ett munskydd påminner om en klassisk veckad kirurgisk mask. Det behövs inget mönster, så låt oss komma igång!

Material: 

Bomullstyg - (1) 21 x 35 cm och (2) 5 x 15 cm

  • Innerfoder - vi använde oss av Vlieseline G700 - som ett alternativ kan du använda jerseytyg med vävt gränssnitt för att stabilisera tyget.
  • 5 mm elastiskt band
  • En vävd namnlapp med text & symbol

Sy ett munskydd

Klipp ut en bit som mäter 21 x 17,5 cm och stryk på baksidan av det större tygstycket.

Sy ett munskydd

Vik det större tyget i hälften så att kortsidorna möts. Sy ihop kortsidorna  med en sömsmån ca 0,75 cm. Vänd tyget på höger sida och stryk sömmen.

Sy ett munskydd

Nu måste vecket skapas så att masken kan formas i ansiktet. Markera viklinjerna med punkter som visas på bilderna. Gör vikningarna med märken på tyget. Stryk sedan vecken och säkra med nålar längs sidorna på tyget. Masken ska nu vara 9 cm hög.

Sy ett munskydd

Sy ett munskydd

Klipp två ungefär 15 cm långa elastiska band och sy dem i varje ände av masken - ungefär 0,5 cm från hörnen. Var extra försiktig så att banden inte vrids. För att göra det här jobbet enklare kan du fästa banden med dubbelsidig tejp. Som ett alternativ kan du använda längre elastiska band för att skapa ett band som sträcker sig bakom huvudet. För en perfekt passform, mät huvudet och klipp sedan bandet.

Sy ett munskydd

Vik de mindre tygstyckena ihop, avigsidor ihop och tryck. Placera dem på masken så att de skurna kanterna står i linje (se foto). Tyget kommer att vara lite längre än själva masken - enkelt klippa bort den extra längden men lämna 1,5 cm överhäng. Vik 1,5 cm tyg över kanten och säkra allt på plats med nålar eller klämmor.

Sy ett munskydd

Sy ett munskydd

Sy ihop i båda ändarna med en sömsmån på 0,75 cm. Säkra i början och slutet av sömmen. Vik de korta bitarna bort från masken. Stryk på plats.

Sy ett munskydd

Vik tillbaka de korta bitarna mot masken så att de täcker de klippta kanterna. Stryk på plats och sy ordentligt. Det är också bra att använda dubbelsidig tejp för att hålla tyget på plats.

Sy ett munskydd

Sy ett munskydd

Färdig! Du kunde göra ditt eget munskydd!

Sy ett munskydd

En liten vävd namnlapp med text och en symbol kan se bra ut på dessa masker! Om du bestämmer dig för att donera masker till hälso-och sjukvårdspersonal, skulle ett litet upplyftande meddelande i form av en etikett se bra ut, till exempel "Ta hand" eller "Håll dig frisk" eller varför inte "Skapad med varma applåder".

Ha det så kul med detta projekt och håll dig frisk och säker! Vi skulle gärna se dina självgjorda masker på Facebook och Instagram - tagga oss med #wunderlabel.

Missa inte dessa blogginlägg från Wunderlabel:

2 Exempel - DIY munskydd utan att behöva sy

Vill du spara en idé för senare användning?

Sätt ett bokmärke för detta blogginlägg eller lägg till det i dina "Favoriter" så att du snabbt kan hitta den i din webbläsare senare.

Så här sparar du handledningen:

  • På din dator: Klicka på asterisken eller de tre prickarna i det övre högra hörnet eller på bok ikonen i det övre vänstra hörnet (beroende på webbläsaren du använder).
  • På din Android-smartphone: Klicka på de tre punkterna i det övre högra hörnet och sedan på asterisken.
  • På din iPhone: Klicka på ikonen längst ner och lägg till länken till dina bokmärken eller boklista.

Missa inget: prenumerera på Wunderlabels Nyhetsbrev!

Vill du bli informerad om nya kreativa instruktioner, tips och inspiration från oss? Prenumerera sedan på vårt nyhetsbrev för att dra nytta av våra specialerbjudanden och mer!