Stäng ×
Butik 
flag_se
 / Språk 
flag_se
English
Deutsch
Français
Español
Italiano
Nederlands
Polski
Português
日本 ( Japanese )
Svenska

Unsere deutschsprachigen Shops

Nos boutiques francophones

Nuestras tiendas de habla hispana

Nuestras tiendas de habla italiana

Onze Nederlandstalige winkels

Nasze sklepy mówiące po polsku.

Nasze sklepy polskojęzyczne

私たちの日本語を話す店舗

Våra svensktalande butiker

Choose your Currency

Av Wunderlabel kvar 2021-04-26

sy en knapp

Hur man syr på en knapp

Du stressar för att klä på dig på morgonen när du hör något falla på golvet: En av dina knappar har lossnat din favorit blus! Och nu då? Hur syr du en knapp tillbaka på? För sömnad entusiaster är detta inte ett problem och tar bara ett par minuter att fixa. Men även de var tvungna att lära sig grunderna innan de blev skickliga. Vi har skapat den ultimata nybörjarvänliga "Hur man syr på en knapp" -handledning. Vilka olika sätt finns det att sy en knapp på? Det finns olika tillvägagångssätt och knep för att fästa en knapp. Det finns olika tekniker då det finns olika variationer och beror på vilket material du har till hands. I det här inlägget visar vi dig först några instruktioner efter knapptyp, följt av tekniska instruktioner.

Hur man syr på en knapp - efter knapp typ


Hur fäster man knappar med två hål?


Detta är den konventionella metoden för att fästa knappar. Sy bara i tyget och genom hålen i knappen.


Hur syr du en knapp med fyra hål på?


Metoden är densamma som med 2 hål men knappar med 4 hål håller snabbare och är mindre benägna att falla av.


Hur syr man en skaft knapp?


Denna teknik används vanligtvis när man arbetar med tjockare tyger. Öglan gör knappen är lättare att stänga och förhindrar att den slits av.


Hur fäster du en knapp med en tråd skaft?


Tekniken är densamma som för skaft knappen använder du en standard knapp för detta. Det handlar om att sätta ett avstånd mellan knappen och tyget för att skapa ett mellanrum. Knappen avlägsnas sedan helt enkelt efter att du har fäst knappen.


En andra knapp sitter på fel sida av tyget och sys på samma tid som den främre knappen för att säkerställa att tråden inte slits igenom tyget.

Hur man syr på en knapp - efter metod


Fästa en knapp med en symaskin: praktiskt taget alla symaskiner har en speciell syfot för fastsättning av standardknappar eller knappar med tråd skaft.


Sy på en knapp för hand: Detta är en snabb och enkel metod med nål och tråd. Välj din tråd baserat på hur starkt det behöver vara och för att matcha färgen och tygets struktur.

Hur man syr på en knapp för hand eller med en symaskin


Så här gör du det:


Material:

  • Ditt sömnads projekt
  • Gränssnitt för att förstärka tyget - vi använde G700 av Vlieseline men du kan använd det non-woven tyg du väljer
  • En knapp (eller flera!)
  • Matchande tråd
  • En nål
  • En sax

Hur man syr på en knapp


Det första steget är att förstärka tyget. Klipp av en liten bit gränssnitt och stryk den på baksidan av ditt tyg - där knappen sys på - efter tillverkarens instruktioner. Markera exakt var knappen ska fästas. Om du arbetar med ett mönster se då till att du följer instruktionerna.  Om du lagar ett klädesplagg, oavsett om det är knappfäste, linning eller ärm, se till att du stänger syfoten först. Placera sedan knappen ovanpå av tyget och markera positionen genom knapphålen med lite krita.


sy en knapp

sy en knapp


Det finns två metoder för att sy på en knapp: Antingen för hand eller med en symaskin.


→ Hur man syr en knapp för hand


Vi börjar med att visa dig hur du syr på en knapp för hand. Trä nålen och gör en knut i slutet av tråden. Sy sedan igenom tyget från botten och in i ett av knapphålen. Om din knapp bara har två hål, helt enkelt fortsätt att sy genom det andra hålet och tillbaka ner i tyget - det här är din första sömmen.

sy en knapp
sy en knapp


Om knappen har fyra hål kan du antingen sy två parallella linjer genom att växla sy i två hål bredvid varandra, eller så kan du välja att skapa ett kors mönster genom att alternera sömmar i hålen som ligger diagonalt mittemot varandra. Nej det spelar ingen roll om du arbetar med två eller fyra hål, fortsätt bara tills stygnen och knappen sitter ordentligt fast. Var försiktig så att du inte drar stygnen för hårt så att kan fortfarande enkelt stängas. Avsluta genom att knyta en knut i tråden på baksidan av tyget och klipp av överflödet av tråd.


sy en knapp
sy en knapp


→ Hur man syr på en knapp med en symaskin


Du behöver en symaskin för den andra metoden. Du kan använda en sicksackstygn eller knapp symbols inställningen på din symaskin, om det finns en. Ställ in söm bredden så att nålen går exakt genom knapphålen. Du kan kontrollera detta med ratten på din symaskin - avståndet mellan hålen är vanligtvis standardiserad. Om du använder en sicksacksöm ställer du in stygnlängden till noll. Start genom att sy genom ett av hålen några gånger för att förankra stygnen. Sy sedan in sicksack tills knappen sitter fast. För att avsluta, sy några fler stygn på plats så att stygnen går upp. Om du använder knapp sömnings inställningen då är allt du behöver göra är att justera stygn inställningen, om det behövs - allt annat händer automatiskt. Allt som återstår att göra är att klippa av ändarna på tråden.


sy en knapp


Ett sista tips: Om ditt tyg är tjockare, använd ett par tändstickor för att se till att knappen stängs ordentligt efter sömnad. Placera dem bara mellan knappen och tyg och sy som beskrivs ovan. Ta bort tändstickan efteråt så är du klar. Detta skapar lite mellanrum och låter knappen flyttas så att den kan vara stängt säkert. Det finns också speciella syfötter på vissa maskiner som kan vara justeras i höjd för tjockare tyger och lämna mer utrymme mellan knappen och tyget.

sy en knapp

Hur du syr en knapp på byxor, jacka, skjortor och mer borde inte längre vara ett problem för dig! Om det inte är perfekt vid första försöket, kom ihåg att vi alla måste börja någonstans! När du har behärskat att sy på knapparna kan du gå vidare till att fästa personliga etiketter. Vi visar dig hur det görs i vår blogg med en enkel handledning. Vi hoppas att du har tyckt om vår lilla handledning om hur du syr på en knapp How to Sew och att  hjälper dig med alla knapp relaterade nödsituationer i framtiden!

<style type="text/css"><!--td {border: 1px solid #ccc;}br {mso-data-placement:same-cell;}--></style>Missa inte dessa blogginlägg från Wunderlabel:

Storleksetiketter att sy på dina kläder

Hur beställer man vävda etiketter med egen logga/layout

Vill du spara en idé för senare användning?


Sätt ett bokmärke för detta blogginlägg eller lägg till det i dina "Favoriter" så att du snabbt kan hitta den i din webbläsare senare.
Så här sparar du handledningen:
 

  • På din dator: Klicka på asterisken eller de tre prickarna i det övre högra hörnet eller på bok ikonen i det övre vänstra hörnet (beroende på webbläsaren du använder).
  • På din Android-smartphone: Klicka på de tre punkterna i det övre högra hörnet och sedan på asterisken.
  • På din iPhone: Klicka på ikonen längst ner och lägg till länken till dina bokmärken eller boklista.

Missa inget: prenumerera på Wunderlabels Nyhetsbrev!


Vill du bli informerad om nya kreativa instruktioner, tips och inspiration från oss? Prenumerera sedan på vårt nyhetsbrev för att dra nytta av våra specialerbjudanden och mer!