Stäng ×
Butik 
flag_se
 / Språk 
flag_se
English
Deutsch
Français
Español
Italiano
Nederlands
Polski
Português
日本 ( Japanese )
Svenska

Unsere deutschsprachigen Shops

Nos boutiques francophones

Nuestras tiendas de habla hispana

Nuestras tiendas de habla italiana

Onze Nederlandstalige winkels

Nasze sklepy mówiące po polsku.

Nasze sklepy polskojęzyczne

私たちの日本語を話す店舗

Våra svensktalande butiker

Choose your Currency

Av Wunderlabel kvar 2022-02-07

Sy Cosplay-kostymer

Sy Cosplay-kostymer » Mer än bara en hobby

Vad är cosplay?

Intresset för cosplay i Sverige fick en ordentlig start under 2000-talet när event i Sverige började anordna tävlingar i cosplay. Sen dess har intresset vuxit stadigt och det anordnas tävlingar i cosplay på många svenska evenemang.

Karaktärer från olika genrer är representerade:
- Anime (Animerade serier och filmer från Japan, ofta baserade på manga.)
- Manga (japanska serier)
- Videospel
- Filmer/TV-serier
- Serier
- Och många mer

Hur kom cosplay till?

Cosplay sågs första gången på det första Worldcon (science fiction-konventet) i USA 1939. Science fiction-författaren Forrest J. Ackerman bar en egentillverkad kostym där, som var inspirerad av filmen "Things to Come".
De första anime/manga-inspirerade coskaraktärer ägde rum i USA efter 1970-talet. I Japan blev cosplay populärt först på 80-talet tack vare filmregissören Nobuyuki Takahashi. Han besökte Worldcon 1984 och var så imponerad av cosplayerna att han rapporterade om det i Japan i tidningen "MyAnime".
På 90-talet var det en boom av anime och manga i Japan, vilket gjorde cosplay mer och mer populärt.
Nuförtiden har cosplay blivit en populär hobby över hela världen. USA och Östasien är föregångare; i Europa har framför allt länderna Frankrike, Italien och Storbritannien en stor cosplay-gemenskap.

Vad gör cosplayers?

Till skillnad från fancy dress-kostymer handlar cosplay dress up om att klä ut sig till en speciell karaktär och enligt en specifik design. En stor del av denna hobby är att göra så mycket av kostymen själv. Peruker och kontaktlinser är naturligtvis svåra att göra själv och köps därför ofta färdiga. Hela färdiga kostymer kan också köpas för att bäras som de är eller för att förbättras.

Sy Cosplay-kostymer

Cosplay handlar om perfektionism och målet är att se så lik originalet som möjligt. För detta ändamål lägger cosplayare mycket tid och ansträngning på att göra sina kostymer, samt mycket uppmärksamhet på detaljer.

Ett bra cosplay inkluderar (beroende på karaktär):
- Kläder
- Peruk
- Linser
- Överdrive make-up
- Tillbehör som smycken
- Egentillverkade vapen (ofta gjorda av trä, papier-maché, Styrodur, etc.)

Varför spelar folk cosplay?

Först och främst är det en kreativ hobby för alla åldrar som är rolig och knyter samman människor. Du kan cosplaya ensam, men du kan också arbeta med en kostym i par eller i grupp. Det är ännu roligare i grupp.
De flesta gör det som en hobby, men det finns även cosplayers som tävlar i nationella och internationella tävlingar. Vissa cosplay-stjärnor bjuds in till tv-program eller dubbar karaktärer och är särskilt populära på sociala medier. I Tyskland, till exempel, är Anni the Duck en mycket populär cosplayer.

Kan du tjäna pengar med cosplay?

Det finns många sätt att tjäna pengar med cosplay:
- Sälj gamla cosplaypjäser
- Sälj cosplay-bilder
- Gör kostymer åt andra
- Och mycket mer

Cosplay-kostymer bärs sällan i vardagen, utan snarare på mässor och kongresser. Vissa gör också sina kostymer speciellt för cosplay-tävlingar, som ofta äger rum på konvent. Som ett exempel är de största konventionerna för cosplayers i Tyskland följande:

Cosplayer-konventioner

Stad

Antal besökare

Gamescom

Köln

ca. 375000

Manga-Comic-Convention

Leipzig

ca. 105000

DoKomi

Düsseldorf

ca. 80000

Comic Con

Stuttgart

ca. 50000

AnimagiC

Mannheim

ca. 28000

Connichi

Kassel

ca. 27000

Vilka är de populäraste cosplay-kostymerna?

Beroende på genre finns det några karaktärer som är särskilt populära för cosplay och ofta ses på mässor:
- Superhjältar: Harley Quinn, Spiderman, Deadpool, Joker
- Anime: Sailor Moon, Ash Ketchum (Pokemon), Zero Two (Darling in the Franxx), Naruto
- TV-karaktärer: Harry Potter, Doctor Who, Daenerys Targaryen (Game of Thrones), Pennywise (ES)
- TV-spel: D. Va (Overwatch), Link (Zelda), Lara Croft (Tomb Raider), Mario (Super Mario).

Även om Tyskland har ett stort cosplay-community är det fortfarande relativt svårt att få tag i bra och högkvalitativa kostymer där. Många butiker levererar från utlandet eller erbjuder endast billigt tillverkade kostymer och accessoarer. Cosplaying är en ganska dyr hobby och cosplayers är villiga att betala bra pengar för fina högkvalitativa pjäser för att avbilda karaktären så troget som möjligt. Detta ger sy-(konstnärer) chansen att sälja kvalitetskostymer och accessoarer till cosplayers, vilket gynnar båda parter.

Hur kan du anpassa cosplay-kostymer med Wunderlabel?

För att få hemgjorda kostymer att se unika och professionella ut kan du anpassa dem med namnlappar och hangtags från Wunderlabel. Använd helt enkelt online-konfiguratorn för att designa dina etiketter eller pappersetiketter med en text eller logotyp och sätta pricken över i:et till dina handgjorda kostymer och accessoarer!

Missa inget: prenumerera på Wunderlabels Nyhetsbrev!


Vill du bli informerad om nya kreativa instruktioner, tips och inspiration från oss? Prenumerera sedan på vårt nyhetsbrev för att dra nytta av våra specialerbjudanden och mer!