Stäng ×
Butik 
flag_se
 / Språk 
flag_se
English
Deutsch
Français
Español
Italiano
Nederlands
Polski
Português
日本 ( Japanese )
Svenska

Unsere deutschsprachigen Shops

Nos boutiques francophones

Nuestras tiendas de habla hispana

Nuestras tiendas de habla italiana

Onze Nederlandstalige winkels

Nasze sklepy mówiące po polsku.

Nasze sklepy polskojęzyczne

私たちの日本語を話す店舗

Våra svensktalande butiker

Choose your Currency

Av Wunderlabel kvar 2023-04-17

Taffeta

Vad är Taffeta?

Taffeta eller taft är ett tyg tillverkat av bomull, siden eller syntetiska fibrer som polyester. Den är känd för sin blanka och styva yta samt sin styrka och hållbarhet.

Taffeta används ofta för att göra klänningar, kjolar, jackor, slipsar, kostymer och brudklänningar. Den används också ofta som fodertyg för andra plagg eftersom den är lätt och har en slät yta som gör den lätt att ta på.

Beroende på material och väv kan taft ha ett annat utseende och känsla. Det finns till exempel glänsande tafttyger som passar bättre för festliga tillfällen och matta tafttyger som passar bättre till vardags.

Polyester Taffeta för Textil etiketter

Vävda etiketter kan ha taftkanter antingen på toppen och botten eller till vänster och höger. Det innebär att 6-7 mm extra tyg vävs i sidorna för att sy fast.

Polyester taffeta är ett starkt, tätt vävt tyg som fungerar som en förstärkt yta för att sy på etiketten. För vävda etiketter är tafttejpen vanligtvis vävd av samma material som resten av etiketten. Taftremsan kan designas i olika bredder och färger och finns ofta på etikettens kanter.

Taffeta för etiketter

Fördelar med taft för etiketter

Tafetta på kanterna av etiketter används ofta för att göra etiketter mer hållbara och motståndskraftiga. Taftkanter förstärker kanterna på etiketterna så att de inte slits eller fransar upp så lätt. Detta är särskilt viktigt när etiketter sys i plagg eller andra föremål som kommer att tvättas eller utsättas för frekvent slitage.

Tafttyg i vävda etiketter har ofta en slät, blank yta. Taftkanten kan också ha en fin textur eller mönster för att komplettera eller accentuera etikettens design. Taftkanter är vanligtvis vävda för att ge etiketten en ren, snygg kant.

Taftkanter är också vävda något tunnare än själva etiketten. Detta är en stor fördel om etiketterna ska sys till en tjock söm. På så sätt blir sömmen inte ännu tjockare.

Dessutom kan taftkanten även ha en dekorativ funktion och ge etiketterna ett lyxigare utseende.

Sy Tips med Taffeta

Om du vill sy etiketter med taft bör du använda symaskinens inställningar utifrån plaggets egenskaper.

Om du planerar att sy ett projekt med tafttyg har vi sammanställt några tips för dig:

1. Använd rätt symaskinsnål: En nål med en fin spets, till exempel en universalnål eller mikrotextilnål, är idealisk för taft. Använd inte trubbiga nålar eftersom de kan sticka hål i tyget.
2. Använd rätt sytråd: Använd en tunn, slät sytråd som matchar ditt tafttyg. En sytråd av bomull eller polyester i matchande färg är oftast ett bra val.
3. Använd en halkfri fot eller teflonfot: Använd en speciell halkfri fot eller teflonfot för att minimera att taften glider på symaskinen.
4. Förtvätt av tyget: Innan du syr taft bör tyget tvättas och torkas för att undvika deformering efter sömnad.
5. Använd en högre sömnadshastighet: När du syr taft, använd en högre sömnadshastighet för att få ett jämnt stygnmönster.
6. Undvik strykning vid hög temperatur: Taft bör inte strykas vid hög temperatur eftersom det kan skada tyget. Använd en låg stryktemperatur eller lägg en trasa mellan strykjärnet och tafttyget för att skydda det.
7. Sy långsamt och exakt: Eftersom taft är ett styvt tyg kan det vara svårare att sy raka linjer. Sy därför långsamt och exakt för att få ett jämnt stygnmönster.
8. Använd inte nålar: nålar kan sticka hål i tafttyget och skada den blanka ytan. Använd istället vikter eller häftklamrar för att hålla tyget på plats.
9. Klipp tyget försiktigt: tafttyger ska skäras med vass sax för att undvika fransar och ojämna kanter.

Genom att följa dessa tips kan du säkerställa att ditt taffeta projekt blir framgångsrikt och vackert.

Missa inte dessa blogginlägg från Wunderlabel:

7 sätt att fästa dina etiketter

Vad vore kläder utan etiketter?

Iögonfallande etiketter: bli inspirerad!

Missa inget: prenumerera på Wunderlabels Nyhetsbrev!


Vill du bli informerad om nya kreativa instruktioner, tips och inspiration från oss? Prenumerera sedan på vårt nyhetsbrev för att dra nytta av våra specialerbjudanden och mer!