Skapa ett snyggt örngott

Örngott är ett sådant och enkelt och ekonomiskt sätt att helt ändra dina sängkläder. Vi bestämde oss för att gå med en super rolig tropisk fågel material för att det skulle bli en fin färg klick! Denna handledning är bra eftersom det är lätt att anpassa storleken för att passa vad du än har kuddar. Mät storleken på kudden och gör justeringar med tyget. Låt oss börja!

 

Du behöver: Tyg 1.1m

Tråd i en matchande färg

Avslutade mått: 50 x 75cm

 

Klipp rektanglar från ditt tyg enligt följande:105cm x 70cm, 105cm x 23cm och 105cm x 5cm. Om du använder mönstrat tyg måste du ha toppen av mönstret mot kanten av styckena – så mönstret blir placerat rätt på ditt färdiga örngott.

 

Vik den smala remsan av tyg i halv längd med avig sidor ihop och tryck. Detta kommer att vara ditt trim.

 

Image7

 

Nåla till överkanten av 105 cm x 23 cm tygstycket. Detta kommer att bilda din manschett. Den högra sidan av manschetten ska vara vänd uppåt.

 

Image1

 

Därefter kommer det största stycket tyg, med höger sida nedåt. Rikta in de ojämna kanterna och nåla ihop längs toppen.

 

Image2

 

Rulla den stora tygstycket upp mot den spända / klippta kanten tills du ser manschettens undersida. Vik upp det mot din fastspända kant med den rullade stora tygstycket inuti. Nåla nu  alla fem lager (manschett, två lager trim, huvuddel, manschett).

 

Image4

Image5

Image6

 

Sy nu ihop detta ca 1,25 cm söms tillägg och en matchande trådfärg. Glöm inte att efterstygn i början och slutet av din söm. Att använda överfoten för det här steget hjälper till att hålla lagrena från att åka runt, speciellt om du använder ett halt tyg.

 

Image8

 

Dra det stora tygstycket ur mitten av din rulle – din manschett ska vända sig på rätt sätt som du gör här. Pressa manschetten platt och sy längs manschetten lite bort från sömmen om så önskas.

 

Image9

Image10

Image11

 

Vik tygets korta sida till kortsidan. I detta projekt använder vi oss av franska sömmar för att dölja de ojämna kanterna, så vik ditt tyg på avigsida till att börja med. Sy längs långsidan och bottensidan med en ca 0,75 cm  söms tillägg.  Glöm inte efterstygn i början och slutet av sömmen. Sy inte manschetten ihop!

 

Image12

Image13

 

Klipp av hörnet av din sömsmån med en skarp sax. Var försiktig så att du inte kilpper igenom dina stygn!

Image15

Image14

 

Om du använder en namnlapp, så är det bästa stället ca 2,5cm bort från kanten på huvuddelen av kudden.

 

Image16

Image17

 

Vräng kudden insidan ut

 

Image18

 

Sy nu igen sömmen med ett 0,75 cm söms tillägg – Återigen, använd efterstygn i början och slutet av sömmen.

 

Image19

Vräng nu örngottet på rätt sida och peta ut hörnen, Voila klart!!

Pillowcase-Final2

Till hemsida

Comments are closed.