Stäng ×
Butik 
flag_se
 / Språk 
flag_se
English
Deutsch
Français
Español
Italiano
Nederlands
Polski
Português
日本 ( Japanese )
Svenska

Unsere deutschsprachigen Shops

Nos boutiques francophones

Nuestras tiendas de habla hispana

Nuestras tiendas de habla italiana

Onze Nederlandstalige winkels

Nasze sklepy mówiące po polsku.

Nasze sklepy polskojęzyczne

私たちの日本語を話す店舗

Våra svensktalande butiker

Choose your Currency

Polyester

ÖVERSIKT
Polyester är en syntetisk polymer, ofta kallad PET, vilket står för polyetylentereftalat. Det amerikanska företaget DuPont började forska på syntetiska fibrer 1926, vilket ledde till att brittiska forskare fortsatte att forska och upptäcka denna viktiga polymer. PET, polyetylentereftalat, patenterades av brittiska forskare, Whinfield och Dickson vid International General Electric Company 1941. 1946 köpte DuPont alla lagliga rättigheter till patentet. 

Vad är Polyester?

Polyester är en syntetisk fiber som härrör från petroleum. Det är ett mycket mångsidigt material och används ofta vid tillverkning av textilier, förpackningar och olika konsumtionsvaror. Polyestertyger används ofta i kläder, såsom skjortor, byxor och klänningar, såväl som i sängkläder, gardiner och klädsel.
Polyester är känd för sin hållbarhet, motståndskraft mot rynkor och krympning, och lätt att sköta. Det är också relativt billigt att producera, vilket gör det till ett populärt val för massproducerade föremål.
Tillverkningen av polyester innebär smältning och extrudering av polymerpellets till en lång, kontinuerlig fiber. Fibrerna kan vävas eller stickas till en mängd olika tyger, och kan även blandas med andra fibrer för att skapa tyger med specifika egenskaper. Till exempel blandas polyester ofta med bomull för att skapa ett tyg som både andas och skrynklar inte.
Även om polyester är ett mångsidigt och prisvärt material, har det vissa miljömässiga nackdelar. Det härrör från icke-förnybara resurser och är inte biologiskt nedbrytbart, vilket innebär att det kan finnas kvar i miljön under lång tid. Ansträngningar görs dock för att utveckla mer hållbara former av polyester, till exempel återvunnen polyester gjord av post-consumer plastflaskor.


Idag används polyester för många applikationer på grund av dess unika fördelar:

  • Polyesterfiber färgas lätt
  • Den behåller sin form och förvrängs inte lätt
  • Polyester är lätt och hållbar
  • Den rynkar inte
  • Den är perfekt för utomhuskläder och möbler eftersom den torkar bra
  • Polyester är lätt att rengöra och underhålla
  • Ekonomisk

Polyesterfibrer spins för att göra garn och tråd som sedan används för att skapa tyger med ett brett spektrum av användningsområden. Det blandas ofta med andra material som bomull, nylon eller elastan för att skapa kläder, heminredning, sängkläder och saker som löpande band och rep.

Återvunnen polyester

Alla våra vävda polyesteretiketter* är gjorda av Newlife™-garn av 100 % återvunnen polyester.

Newlife™-garn tillverkas med PET-flaskor efter konsument. Flaskorna samlas in med hjälp av dedikerade återvinningskärl för PET-flaskor. När flaskorna väl har samlats in genomgår de en mekanisk process för att producera Newlife™-garn.
(*Melerade, glittriga och konst bomullsgarn återvinns inte)

OEKO-TEX® Standard 100 Certifierad

Materialen som används för att tillverka våra vävda polyesteretiketter är OEKO-TEX® Standard 100-certifierade*. OEKO-TEX® Standard 100 är ett oberoende test- och certifieringssystem för textila råvaror. Det betyder att de material som Wunderlabel använder för att tillverka våra vävda etiketter har visat sig vara fria från ämnen som kan vara skadliga för människors hälsa. Vi är certifierade för produktklass 1: denna produktklass innehåller produkter för spädbarn och har de strängaste kraven och gränsvärdena.
(*Etiketter med glittriga färger är inte OEKO-TEX® Standard 100-certifierade.)

Vilka typer av polyesteretiketter erbjuds på Wunderlabel?

Wunderlabel erbjuder många alternativ när det kommer till polyesteretiketter. Både vävda etiketter och våra tryckta konstbomullsetiketter är gjorda av 100 % polyester och erbjuds i många olika storlekar med en mängd designmöjligheter. Skapa din egen design med hjälp av vår konfigurator online, ladda upp din egen logotyp eller till och med skapa en tvättrådsetikett enligt dina specifika specifikationer.

Vi erbjuder även tryckta satin polyesteretiketter, band och armband - läs mer om dem här.
Länk till Satin polyester sida.

100% Polyester konstbomull

PSlätväv, värmskuren - kommer inte att fransa. Tvättbara upp till 90°C.
Tryckta etiketter