Stäng ×
Butik 
flag_se
 / Språk 
flag_se
English
Deutsch
Français
Español
Italiano
Nederlands
Polski
Português
日本 ( Japanese )
Svenska

Unsere deutschsprachigen Shops

Nos boutiques francophones

Nuestras tiendas de habla hispana

Nuestras tiendas de habla italiana

Onze Nederlandstalige winkels

Nasze sklepy mówiące po polsku.

Nasze sklepy polskojęzyczne

私たちの日本語を話す店舗

Våra svensktalande butiker

Choose your Currency

Av Wunderlabel kvar 2023-09-18

Hur mycket tyg behöver jag?

Hur mycket tyg behöver jag för mitt syprojekt?

Om du är på väg att påbörja ett kreativt projekt, oavsett om det är att sy ett plagg, göra heminredning eller implementera en gör-det-själv-idé, känner du förmodligen till den tjatande frågan: "Hur mycket tyg kommer jag att behöva?
Rätt mängd tyg beror på flera faktorer, som vi kommer att diskutera i den här artikeln. Vi talar om för dig vad du ska tänka på när du beräknar dina tyg behov, så att du inte köper in för mycket eller för lite så att dina projekt går framåt blir utan problem.

Yard eller Meter?

När du söker efter tyg kommer du att stöta på termerna "yard" och "meter", vilket kan vara förvirrande för vissa. Geografiskt läge och tradition dikterar ofta valet av måttenhet. Yard är vanligt i USA och vissa andra platser, men de flesta andra platser, inklusive Europa, använder meter.
Men hur mycket kostar en meter tyg? En yard är cirka 0,914 meter, eller knappt 91 centimeter. Så om du handlar i en amerikansk eller yards baserad butik kommer du att se tyger mätt i yards. Kontrollera först med butiksbiträdet för att undvika att beställa fel belopp.

Att välja tygmönster

Man väljer mönster baserat på många faktorer, inklusive kreativitet, resurser, budget och det specifika projekt de arbetar med. Här är några alternativ för att välja tyg:

1. Köp ett färdigt mönstrat tyg från en butik:
Syentusiaster kan leta efter färdiga tygmönster i tygaffärer eller på nätet. Det finns redan en mängd olika mönster och tryck tillgängliga på olika tyger. Dessa färdiga tygmönster kan ha designats av modedesigners, textildesigners eller stora tygtillverkare. Avloppsledningar kan välja mellan olika mönster, färger och typer av tyg beroende på kraven i deras projekt och deras personliga preferenser.

2. Köp ett kommersiellt mönster:
Ett kommersiellt mönster är en återkommande design skapad för försäljning och massproduktion. Man kan använda kommersiella mönster för att göra produkter som kommer att tilltala en bred marknad. Dessa mönster kan finnas i form av förtryckta tyger, tygpaneler eller digitala tryckmallar. De erbjuder en praktisk och tidsbesparande lösning för att välja ett attraktivt och professionellt designat mönster.

3. Köp tyg med din egen design:
Vissa väljer att designa sina egna tygmönster. Detta kräver kreativitet och kunskap om textildesign. Handritade mönster, digitala mönster eller till och med fotografier kan omvandlas till mönster som de sedan kan trycka på det tyg som de väljer eller, om de har de nödvändiga verktygen och färdigheterna, trycka själva. Genom att använda ditt eget tygmönster kan du skapa unika och individuella plagg som inte kan hittas någon annanstans.

Så beslutet att använda ett visst tygmönster beror på projektets behov, den tillgängliga budgeten, den kreativa visionen och tekniska färdigheter. Vissa kanske föredrar bekvämligheten med färdiga mönster eller kommersiella mönster, medan andra tycker om utmaningen och kreativiteten att designa sina egna.

Köpa tyg med ett kommersiellt mönster

Ett kommersiellt tygmönster hänvisar vanligtvis till en återkommande eller repetitiv design som produceras för försäljning eller massproduktion av textilier och tyger. Sådana mönster kan användas inom olika branscher som mode, inredning, möbler och hantverk.
Kommersiella mönster skapas ofta av designers, textiltryckare eller designföretag. De kan innehålla olika motiv, färgkombinationer, symboler eller geometriska former. De kan appliceras på tyger för kläder, sängkläder, gardiner, handväskor, kuddfodral, dukar och många andra textilprodukter.
Termen "kommersiell" betyder att mönstren är designade för att produceras och säljas i stora mängder för att tilltala en bred publik. Eftersom designen kan återanvändas och appliceras på olika typer av tyger och produkter är de ett kostnadseffektivt sätt att tillverka produkter inom textilindustrin.

Fördelen med kommersiella mönster

En av de främsta fördelarna med kommersiella mönster är att de vanligtvis ger en tydlig indikation på mängden tyg som krävs. De kommer att berätta hur många meter eller meter tyg som behövs för storleken och utformningen av projektet i fråga. Detta eliminerar behovet av tidskrävande beräkningar och gör planering och inköpslistor mycket enklare.
Dessutom är kommersiella mönster vanligtvis utformade för specifika tygbredder, vilket hjälper dig att använda tyget mer effektivt och har mindre avfall. Detta sparar inte bara pengar, utan också värdefulla resurser.
Dessutom innehåller designen detaljerade instruktioner och rekommendationer om den mest lämpliga tygtypen för projektet, för att hjälpa till att välja rätt tyg med rätt egenskaper och i rätt mängd.

Hantera tygavfall

Tygspill är den oundvikliga förlusten av tyg under klipp- och sömnadsprocessen, oavsett om det beror på att mönster riktas in, justerar bitar eller gör små misstag. För att säkerställa att du har tillräckligt med tyg är det en bra idé att alltid planera lite mer än den beräknade mängden. Naturliga tyger som bomull, siden och linne kan krympa under den första tvätten. Många tillverkare kompenserar för detta genom att lägga till lite mer material än vad du beställt. Det är dock bättre att kolla med säljaren för att säkerställa att du inte får för lite.

För att framgångsrikt hantera avfall och köpa rätt mängd tyg, följ dessa viktiga steg:

 • Noggrann mätning och planering: Börja med att noggrant mäta och planera ditt projekt. Använd måtten från mönstret eller mallen för att avgöra hur mycket tyg du behöver. Tillåt även eventuella ändringar eller storleksändringar.
 • Planera för mer tyg: Det är alltid en bra idé att köpa lite mer tyg än vad du faktiskt behöver. En bra tumregel är att lägga till 10 % till 20 % för att tillåta oväntad krympning och små fel. Inkludera alltid tillägg för fållar, sömmar och repetitioner!
 • Effektiv klippning: Försök att minimera spill när du klipper tyget. Smart planering av skurna bitar kan hjälpa till att använda tyget mer effektivt och minska avfallet.
 • Använd rester klokt: Spara små tygrester eftersom de kan användas i framtida projekt. För patchwork, applikationer eller små tillbehör kan dessa lappar vara mycket användbara.
 • Använd din erfarenhet: Ju mer erfarenhet du får med särskilda projekt och typer av tyg, desto bättre kommer du att kunna uppskatta krympningen och beräkna rätt mängd tyg.
 • Följ tvättråd: Följ alltid tygtillverkarens tvättråd på skötseletiketten på ditt nya plagg.

Mönstrade tyger - vad behöver jag veta?

Mönstrade tyger kan vara vackra och ge dina projekt liv, men de kräver noggrann planering för att få mönstren rätt och för att tillåta slöseri.

Det finns några viktiga aspekter att tänka på, särskilt när det gäller att köpa rätt mängd tyg:

 • Mönsterupprepning: Se till att tygets mönster har upprepning. Detta innebär att mönstret upprepas periodiskt och inte är linjärt. Om du måste klippa flera tygbitar ska bitarna flyta sömlöst in i varandra. Detta kallas "upprepning": det hänvisar till avståndet vid vilket ett mönster upprepar sig (längd & bredd).
 • Exakt planering av snittet: Exakt skärning är särskilt viktigt med mönstrade tyger. Du kan behöva mer tyg för att centrera mönstret eller för att placera vissa mönster.
 • Rätt orientering: Fundera över hur du vill placera mönstret på ditt projekt. Kommer det att vara horisontellt, vertikalt eller diagonalt?
 • Tygtyp och mönster: Tänk på vilken typ av tyg och hur mönstret kommer att se ut på det. Vissa typer av tyg gör det svårare att rikta in mönster exakt. Testa vid behov på en liten bit tyg för att se hur mönstret kommer att se ut på den valda tygtypen.
 • Minimera spill: Försök att ordna mönsterbitarna för att minimera spill. Det kan vara bra att ordna mönsterbitarna på tyget innan du klipper.

Slutsats

Med noggrann planering, användning av kommersiella mönster, slöseri och val av rätt tyg kan du säkerställa att ditt projekt löper smidigt och att du enkelt kan uppnå den slutprodukt du vill ha. Med dessa tips kommer du att vara väl rustad att förverkliga dina kreativa idéer och förbättra dina sömnadsfärdigheter. Glad sömnad!

FAQ

Hur mycket tyg behöver jag för ett par byxor?

Mängden tyg som behövs för ett par byxor beror på olika faktorer, såsom önskad storlek, mönstret och tygets bredd. I regel behövs ca 1,5 till 2 meter tyg för en enkel byxa utan foder. Det är dock tillrådligt att kontrollera mönstret och planera en liten reserv vid behov för att möjliggöra slöseri och individuella justeringar.

Hur många meter är 1 kg tyg?

Tygets vikt uttrycks vanligtvis i gram per kvadratmeter (g/m²), inte i kilogram per meter. Antalet meter i ett kilo tyg beror därför på tygets densitet eller vikt per kvadratmeter. Till exempel motsvarar 1 kg av ett tyg med en densitet på 200 g/m² en längd på 5 meter. Om tygdensiteten är högre blir längden för 1 kg tyg motsvarande kortare och vice versa för lägre densitet.

Vilket tyg behöver jag till mitt projekt?

För att välja rätt tyg för ditt projekt bör du först definiera det önskade projektet och dess krav. Fundera på om tyget ska vara lätt, tungt, stretchigt, fast eller flytande. Tänk också på de avsedda användningarna och underhålls kraven för att hitta det bästa tyget för ditt projekt som uppfyller dina behov både funktionellt och estetiskt.

Missa inte dessa blogginlägg från Wunderlabel:

Planera ett framgångsrikt sömnadsprojekt - sömnadstips

13 återbruks-idéer för överblivna tygrester

Sommarens sticktrender och sömnadsidéer
 

Missa inget: prenumerera på Wunderlabels Nyhetsbrev!


Vill du bli informerad om nya kreativa instruktioner, tips och inspiration från oss? Prenumerera sedan på vårt nyhetsbrev för att dra nytta av våra specialerbjudanden och mer!